De tips van je online apotheker voor vervallen of ongebruikte geneesmiddelen

Medicijnen, je kunt ze beter in huis hebben en niet nodig hebben dan nog even snel naar de apotheek moeten in geval van nood. Gevolg: onze medicijnkastjes zitten vol met geneesmiddelen “voor het geval dat”, zonder dat we echt weten wat we ermee moeten. Maar wat doe je met medicijnen die (bijna) vervallen zijn of medicijnen die je niet meer gebruikt? Kun je ze nog gebruiken? En hoe moet je ze recyclen?

Geneesmiddelen: hoe vervallen is vervallen?

Of je een geneesmiddel nog zonder problemen kunt gebruiken na de vervaldatum hangt af van het type geneesmiddel en van hoe lang de datum al verstreken is. In principe komt de vervaldatum op een geneesmiddel, net zoals bij voedingsmiddelen, neer op “ten minste doeltreffend en veilig tot”. Tot die datum garandeert de fabrikant dat je het geneesmiddel veilig kunt gebruiken en dat het 100% effectief is. Het kan zijn dat het daarna nog wel werkt, maar dat is dan niet meer gegarandeerd. Bovendien zal de werking ervan ook langzamerhand afnemen, omdat de actieve stof in het geneesmiddel begint af te breken.

Zo zal een pilletje tegen de hooikoorts na de vervaldatum minder snel gevaarlijk zijn dan specifieke medicatie om je bloeddruk op peil te houden of om epilepsie tegen te gaan, omdat voor die laatste de concentratie van de ingrediënten extreem belangrijk is voor hun werkzaamheid en voor je gezondheid.

En ook voor vloeibare geneesmiddelen geldt dat er eerder bederf zal optreden dan bij tabletten of capsules. Voor vloeibare geneesmiddelen, zoals druppels of crèmes, is de houdbaarheid slechts gegarandeerd tot de vervaldatum indien je de verpakking nog niet geopend hebt. En ten slotte zijn oogdruppels en zogenaamde magistrale bereidingen ook maar erg kort houdbaar (vaak niet langer dan een maand), dus zorg ervoor dat je altijd goed de bijsluiter controleert!

Maar toch, voor het grootste deel van de geneesmiddelen geldt dat het beter is om geen risico’s te nemen en dat je ze beter niet meer kunt gebruiken na het verstrijken van de vervaldatum.

Raadpleeg in geval van twijfel altijd je dokter of je apotheker!

Vervallen of ongebruikte geneesmiddelen? Breng ze naar je apotheker!

Geneesmiddelen zijn niet zoals andere producten. Vervallen of ongebruikte geneesmiddelen zijn dus ook geen gewoon afval. De farmaceutische sector organiseert en financiert een selectieve inzameling van vervallen of ongebruikte geneesmiddelen om ze op een veilige manier te kunnen vernietigen. Jouw bijdrage in dat proces? Twee eenvoudige en gratis handelingen: sorteren en terugbrengen.

  • Hou je medicijnkastje in het oog: een belangrijk gebaar voor je gezondheid. Bewaar geen vervallen geneesmiddelen bij je thuis. Het gebruik van vervallen geneesmiddelen is immers gevaarlijk. Bewaar ook geen geneesmiddelen die je niet meer gebruikt. Voor sommige voorgeschreven behandelingen is het namelijk niet nodig om de hele doos of fles te gebruiken. Medicijnen die in een specifieke situatie door je arts zijn voorgeschreven of door je apotheker zijn aanbevolen, kunnen ongeschikt of zelfs gevaarlijk zijn in andere situaties. Sommige geneesmiddelen hebben bovendien een beperkte houdbaarheid na opening. Controleer dus regelmatig je medicijnkastje en haal de geneesmiddelen die je niet meer gebruikt, eruit.
  • Breng vervallen of ongebruikte geneesmiddelen terug naar de apotheek: een nuttig gebaar voor je eigen veiligheid en die van je dierbaren. Omdat ze schadelijk zijn voor het milieu, is het verboden om vervallen of ongebruikte geneesmiddelen in het toilet, de wastafel enz. te gooien. Ook het weggooien in de vuilnisbak wordt afgeraden (onvoorzichtige kinderen, dieren op zoek naar voedsel …). Daarom hebben de farmaceutische industrie, geneesmiddelengroothandelaars en apothekers hun krachten gebundeld om vervallen of ongebruikte geneesmiddelen in te zamelen en te vernietigen. Zo wordt het milieu gerespecteerd en blijft de efficiëntie, de kwaliteit en de veiligheid van de geneesmiddelen in je medicijnkastje gewaarborgd.

Let op: vervallen of ongebruikte geneesmiddelen mogen niet naar het containerpark gebracht worden. Ze moeten altijd naar je apotheker teruggebracht worden. Elke apotheker is wettelijk verplicht om ze kosteloos terug te nemen met de bedoeling ze te laten vernietigen, zelfs al heb je ze niet in die specifieke apotheek gekocht.

Wat kun je zelf doen?

Vervallen en ongebruikte geneesmiddelen horen niet thuis in je huisapotheek. Bovendien kan het gebruik ervan schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om ze te recyclen, maar niet op eender welke manier. Door vervallen en ongebruikte geneesmiddelen terug te brengen naar je apotheker zorg je mee voor een beter beheer van het farmaceutisch afval. Een paar eenvoudige tips:

  • Kijk regelmatig (twee tot drie keer per jaar) je medicijnkastje na;
  • Haal vervallen en ongebruikte geneesmiddelen uit hun verpakking;
  • Recycleer de bijsluiters en de lege doosjes met het papier en karton; lege glazen flesjes mogen in de glascontainer en lege blisterverpakkingen, tubes en potjes bij het huishoudelijk restafval;
  • Breng naalden naar het containerpark in een speciale naaldcontainer (spuiten zonder naald mogen wel bij het restafval);
  • Breng blisterverpakkingen, potjes, flacons, tubes, flessen en sprays met restjes erin terug naar je apotheker.

Aarzel ten slotte ook niet om je apotheker om advies te vragen over vervallen medicatie, het sorteren, het ophalen of de medicijnen die je veilig kunt bewaren in je medicijnkastje.

Bron: APB