De zonnecrème van vorig jaar? De tips van je online apotheker

De zon en de hitte zijn langzaam maar zeker weer terug in het land en we kunnen eindelijk onze zonnecrème weer bovenhalen. De eerste vraag: naar de apotheek gaan voor een nieuwe tube of de crème van vorig jaar gebruiken die je nog in de la hebt liggen? Hoe lang kun je een zonnecrème eigenlijk bewaren? En kun je een zonnecrème van vorig jaar nog gebruiken of moet je ieder jaar een nieuwe kopen? Een paar tips:

Mag je je zonnecrème van vorig jaar nog gebruiken?

Zoals ieder cosmeticaproduct heeft ook je zonnecrème een maximale houdbaarheid. Op de tube vind je een houdbaarheidsdatum en na die datum is de doeltreffendheid van je crème niet meer gegarandeerd. En ieder jaar opnieuw, aan het eind van de zomer, gaan weer veel tubes zonnecrème de kast in voor het volgende jaar.

Maar toch, zodra een tube open is geweest, is het niet aan te raden om hem te bewaren voor het jaar nadien. Zonnefilters kunnen namelijk erg fragiel zijn. Als de crème gedurende langere tijd in de zon of in de hitte ligt (wat niet ondenkbaar is op vakantie), dan kan dat de stabiliteit van de formule aantasten en verliest de crème aan doeltreffendheid.

Probeer daarom de temperatuurschommelingen waaraan je crèmes, je lotions of je sprays worden blootgesteld, zoveel mogelijk te beperken en laat ze bijvoorbeeld niet urenlang in een warme auto liggen. En laat je crème op het strand ook niet in de volle zon liggen (een koelbox is ideaal en anders je strandzak).

Bij zonnecrèmes (en andere cosmeticaproducten) vind je de houdbaarheidsdatum op de achterkant van de verpakking aan de hand van een symbool van een pot met een cijfer en de letter M dat de minimale houdbaarheid aangeeft na opening (bijvoorbeeld 12M voor 12 maanden). Zolang de verpakking nog niet open is geweest, kun je de crème iets langer bewaren (gemiddeld zo’n 30 à 36 maanden vanaf de productiedatum), uiteraard op voorwaarde dat de crème koel en droog bewaard werd (dus ook liever niet in de badkamer, omdat daar de temperatuur en de luchtvochtigheid nogal kunnen variëren).

Is je zonnecrème vervallen?

Bepaalde zichtbaar of voelbare veranderingen kunnen je helpen bepalen of je zonnecrème al dan niet vervallen is:

  • Het “defaseren”: de crème is “gebroken” en de vette fase van de crème komt omhoog en een op water lijkende vloeistof komt vrij;
  • Een veranderde textuur: de crème is klonterig of minder soepel;
  • Een veranderde kleur of geur: dergelijke veranderingen kunnen duiden op een bacteriële besmetting;
  • Huidreacties (roodheid, tintelingen …).

In principe is het dus beter om ieder jaar een nieuwe zonnecrème te kopen. En als je niet veel reist of maar af en toe zonnecrème gebruikt, dan is het misschien geen slecht idee om je crème in een handig meeneemformaat te kopen om verspilling tegen te gaan, nietwaar?