De tips van je online apotheker tegen zoönosen

Het is al vaker aangetoond dat het hebben van een huisdier een positieve uitwerking heeft op je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Maar wist je dat jouw herhaaldelijke contact met je huisdier ook risico’s met zich mee kan brengen, bijvoorbeeld door de mogelijke besmetting met zoönotische ziekten? Maar wat zijn zoönosen eigenlijk en hoe kun je jezelf beschermen?

Huisdieren? Opgepast voor zoönosen!

Je trouwe viervoeter is een volwaardig lid van je gezin. Maar wist je dat sommige van de ziekten die hij met zich meedraagt, ook overgedragen kunnen worden naar mensen? Zogenaamde zoönosen zijn ziekten die overdraagbaar zijn tussen mens en dier. Honden en katten, maar ook andere huisdieren, zoals schildpadden, vogels en paarden, dragen verschillende bacteriën met zich mee die je eenvoudig kunnen besmetten. Zo kunnen de bacteriën in het speeksel van je hond door iets eenvoudigs als een simpel likje leiden tot soms zelfs ernstige infecties (en hoewel het risico eerder klein is, kan voorzichtigheid geen kwaad, zeker als je last hebt van een op het eerste zicht onschuldig wondje).

De meest voorkomende zoönosen

Van de besmettelijke ziekten waar onze huisdieren last van kunnen krijgen, kan een deel ook overgedragen worden op de mens. En hoewel ze meestal onschuldig zijn, is dat toch niet altijd het geval voor iedereen. We geven je een klein overzicht van de meest voorkomende zoönosen overgedragen door je hond of je kat:

  • De kattenkrabziekte is een besmettelijke ziekte die, zoals de naam het al aangeeft, voornamelijk wordt overgedragen door het krabben van een kat. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie waarvan veruit de meeste katten “gezonde dragers” zijn en kan relatief eenvoudig behandeld worden met antibiotica. En nadat je eenmaal besmet bent geweest, ben je immuun tegen de ziekte.
  • Rondwormen komen voornamelijk voor bij honden, maar kunnen ook voorkomen in de darmen van katten en paarden. Ze verplaatsen via uitwerpselen en hun eitjes kunnen vast komen zitten in de vacht van je huisdier, waarna ze op je handen terechtkomen. Meestal is een besmetting onschuldig, maar om besmetting te voorkomen is het een goed idee om je huisdier regelmatig te ontwormen en om altijd je handen te wassen nadat je een hond, een kat of een paard geaaid hebt.
  • Vlooienbeten: die kleine, vervelende parasieten voelen zich op hun best in de vacht van je kat of je hond en dan vooral in de zomer. In geval van een vlooienbeet is het belangrijk om superinfecties als gevolg van krabben te voorkomen: gebruik antiseptica op de wondjes en neem een antihistaminicum om de jeuk te verzachten.
  • Schurft kan eenvoudig overgedragen worden door de vacht van je huisdier te aaien of door je bed te delen en veroorzaakt ernstige jeuk aan je handen, je nek en je lichaam. De aandoening kan bij een snelle diagnose eenvoudig behandeld worden met antiparasitaire medicatie.
  • De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie, de Borrelia burgdorferi, die voorkomt bij ongeveer 10 tot 20% van alle teken. De ziekte kan worden overgedragen door een beet van een besmette teek en de beste manier om de ziekte te voorkomen is het opsporen en verwijderen van mogelijke teken na een wandeling in de natuur en het regelmatig controleren van de vacht van je huisdier.

Bepaalde groepen lopen een groter risico wanneer ze blootgesteld worden aan zoönosen, zoals jonge kinderen, ouderen, patiënten met een chronische aandoening of een verstoord immuunsysteem en zwangere vrouwen, maar gelukkig zijn de meeste zoönosen onschuldig en kunnen ze redelijk eenvoudig behandeld worden, op voorwaarde dat de je er snel genoeg bij bent!