Zwangerschapstips van je online apotheker voor de papa

Tijdens de zwangerschap komen sommige toekomstige papa’s bijna evenveel of soms zelfs meer aan dan de mama, ze slapen slecht en ze maken zich overal zorgen om. Maar hoe komt dat eigenlijk en waarom worden sommige mannen zienderogen dikker tijdens de zwangerschap van hun partner? Ontdek het samen met je online apotheker.

Schijnzwangerschap bij mannen

Het couvadesyndroom of schijnzwangerschap bij mannen is een verzamelnaam voor de fysieke en psychologische symptomen waar veel toekomstige vaders mee te maken krijgen. De symptomen beginnen over het algemeen tegen het einde van het eerste trimester en bereiken hun hoogtepunt tegen het eind van het derde trimester. Een van de bekendste symptomen zijn de zogenaamde zwangerschapskilo’s, die ervoor kunnen zorgen dat sommige mannen tot wel tien kilo aankomen tijdens de zwangerschap van hun vrouw, maar daarnaast kunnen ze ook last krijgen van andere typische zwangerschapssymptomen, zoals misselijkheid, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen.

Zwangerschapskilo’s

Een van de voornaamste oorzaken voor het extra gewicht is de bezorgdheid over de nieuwe situatie, waardoor ze meer gaan eten om tot rust te komen en dan het liefst “comfortfood” rijk aan calorieën. Andere mannen worden dan weer onbewust meegezogen in de nieuwe levensstijl van hun partner: ze kookt minder regelmatig, ze snackt meer en geeft de voorkeur aan kant-en-klaargerechten om zich beter te voelen.

Daarnaast beginnen mannen eveneens symptomen te vertonen die vergelijkbaar zijn met die van een zwangerschap, doordat, net als bij hun partner, hun hormoonspiegel overhoopgegooid wordt. Vanaf het eerste trimester dalen de testosteron- en cortisolniveaus en vanaf de zevende maand stijgt het prolactinegehalte in hun bloed. Dat laatste hormoon speelt een rol bij de lactatie, de voortplanting, de groei, de weerstand en het gedrag. Al die veranderingen in zijn lichaam helpen de toekomstige papa tot rust te komen en zich voor te bereiden op de komst van de baby.

Couvade behandelen?

Hoewel de meeste papa’s actief deelnemen aan de zwangerschap en de bevalling, gaat de meeste aandacht uit naar de buik van hun partner. En ook al brengt een couvade op zich geen risico’s met zich mee, is en blijft de beste “behandeling" erover praten, zowel met de mama als met zwangerschapsspecialisten.

Het is hun manier om te zeggen dat ze meeleven met de “gebeurtenis” die gaande is (en misschien ook wel een beetje een manier om aandacht te vragen van hun omgeving, die vooral uitgaat naar hun partner). Al bestaat er in de meeste gevallen slechts één remedie voor de aandoening … de geboorte van de baby!